Derfor skal du bruge grøntsager i dine opskrifter

Det er vigtigt at leve en sund livsstil, hvor man får rørt kroppen. Men det er mindst lige så vigtigt at få spist sundt og varieret – hvis ikke endnu vigtigere. Gennem kosten får kroppen nemlig de proteiner, fibre, kulhydrater, fedt, sukker og vitaminer, som den har brug for.

 

Uanset om du ønsker at tabe dig, tage på eller blot holde vægten, bør du spise grøntsager i din dagligdag. Der er nemlig mange gode grunde til at prioritere grøntsagerne i kosten. Du kan både erstatte dele af dit kødforbrug med grønne alternativer, eller du kan blot tilføje ekstra grønne ingredienser i din madlavning. Hvad end du vælger, vil din krop og dit helbred takke dig for det.

 

Plantestoffer har afgørende betydning for biokemiske processer

Selvom det lyder som mange flotte og svære ord, så er det vigtigt at vide, at plantestoffer har en afgørende betydning for de indre biokemiske processer. Stoffer såsom abscisinsyre og cytokiner, som er at finde i grøntsager, har en hormonlignende effekt. Dette kan dermed betyde noget for graden af din insulinfølsomhed samt inflammation. Dette viser et nyt studie.

 

Studiet viser yderligere, at næringsstoffer fra planter igangsætter fysiske processer hos mennesker. Af denne grund vil dine cellers sundhed generelt forbedres, hvis du vælger at spise grøntsager hver dag. Ønsker du størst mulig effekt, skal du vælge økologiske grøntsager frem for konventionelle. Der findes nemlig flere plantenæringsstoffer i økologiske afgrøder. Har du dog ikke økonomi til at prioritere økologisk indkøb, vil konventionelle grøntsager alligevel indeholde gode mængder plantenæringsstoffer.

 

Ved at spise grøntsager styrker du altså de sundhedsfremmende signaleringsprocesser i kroppen. Dette kan være med til at mindske inflammatoriske processer. Dertil styrker grøntsager din tarms biota. Tarmbiotaen fungerer som en kode for din indre balance og sundhed samt huser hele 80 % af immunforsvaret. Spiser du grøntsager, vil du ligeledes få tilført sunde fibre og flere næringsstoffer.

 

Idéer til at tilføje flere grøntsager til maden

Det er fint at kende alle de sundhedsmæssige fordele, der er forbundet med at spise grøntsager. Dog betyder det ikke, at det bliver en let sag at inkorporere flere grøntsager i maden. Er du ikke vant til at spise grønt, kan det være ekstra svært at igangsætte de nye spisevaner.

 

Dog findes der masser af inspiration at hente. Du kan f.eks. tilføje grøntsagerne til aftensmadens retter. Ved at gøre grøntsagerne til en del af opskrifterne, bliver det let at spise flere grøntsager. Du kan f.eks. lave spaghetti med valnøddesauce. Her udskifter du den typiske oksekødsovs med valnøddesauce og aubergine. Dette er et lækkert alternativ til kødsaucen, og det smager supergodt.

 

Du kan også lave flere salater til maden af spændende grøntsager. Lav f.eks. salat med brombær og rødbeder, speltsalat med bagte tomater og halloumi eller salat med gedeost og grillede æbler. Mangler du fortsat inspiration til, hvordan du får flere grøntsager ind i din kost, kan du læse meget mere om det på Raavareguiden.dk. Her kan du også læse mere om sæsonen for de forskellige grøntsager, så du køber de allerbedste grøntsager i løbet af året.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.