Kom i gang med at dyrke dine egne svampe

Dyrkning af svampe i kaffegrums bliver mere og mere populært herhjemme.

Der er en klar trend der går imod at folk interesserer sig for hvordan man kan blive mere selvforsynende i husholdningen. Og her er svampedyrkning lige til højrebenet, fordi det er så nemt at komme i gang, der er hurtigt udbytte, og så giver der mening i fht miljøet.

Større bevidsthed om det vi spiser

Der er en klar trend der peger imod at flere og flere tager skeen i egen hånd når det handler om at skaffe sig mad der rent faktisk er nærende og indeholder de vitaminer og mineraler vi forventer.

Landbruget i dag er fokuseret på at dyrke flest mulige afgrøder på mindst muligt tid. Det betyder at der ikke bliver dyrket med øje for at gøre afgrøderne så næringsrige som muligt. Og det betyder at det meste af den mad vi køber ikke indeholder den samme næring som i ”gamle dage”.

Tilbage til (svampe) rødderne

Der er derfor en meget naturlig bevægelse tilbage mod rødderne. Til dengang hver familie var selvforsynende og til dengang hvor haver ikke var græsplæner men frodige nyttehaver med alt hvad hjertet kan begære.

Men alt skal jo starte et sted, og her er svampedyrkning et utroligt nemt sted at starte. Det kan f.eks være dyrkning af svampe i kaffegrums. Her er østershatte meget brugt og alt man skal bruge er en spandfuld brugt kaffegrums nede fra kantinen og så noget svampe mycilium, så er man i gang. En måned senere har man friske, hjemmedyrkede svampe, af en langt højere kvalitet end dem man finder i butikkerne.

Populært at dyrke svampe i byen

Trenden med svampedyrkning har især grebet an i byen. Grunden til dette er at det kun kræver et minimum af plads at komme i gang. Alle kan gøre det, det sviner ikke og det lugter ikke og det er bare en nem måde at komme i gang med noget urban gardening på.

Trenden følger i sporet på det at dyrke mikrogrønt som også er en bevægelse der har godt fat i byen og i dem der gerne vil starte selvforsyning i det små.

Mange har fået øjnene op for at det ikke er så svært endda at dyrke sin egen mad og at det at man bor i en lejlighed og måske kun har en vindueskarm eller altan til rådighed ikke skal være en begrænsning for at komme i gang.

Så hvad venter du på? Prøv det med svampe – man bliver bidt af det når først svampen gror.