Start stille og roligt ud når du træner – og husk kosten

Når man har besluttet sig for at man gerne vil begynde, at træne – så er det faktisk ret vigtigt, at man starter stille og roligt ud. Dette skyldes flere forskellige årsager og dem tager vi hul på i denne artikel.

 

At træne er sundt – det ved vi alle efterhånden godt. Men hvis du starter ud med, at træne for hårdt så er der nogle risici forbundet med det.

 

Overtræning

Alt efter hvilken træningsform der er tale om, så er det muligt, at overtræne i sådan en grad, at du ikke kan fungere de kommende dage. Hvis du er fuldstændig ny til træning eller ikke har trænet i meget lang tid, så skal du være endnu mere forsigtig.

 

Når du overtræner, så kan der ske forskellige ting – du kan få ekstreme smerter dagen efter som kan tage op mod 14 dage at komme sig over. Du kan ødelægge dine muskler, du kan få fibersprængninger og skade dine led.

 

Selv træning uden vægte – eksempelvis squats uden vægte kan gøre, at du er ødelagt i dagevis, hvis ikke du passer på. Det er altså vigtigt, at starte stille ud og så løbende øge vægten og intensiteten.

 

Ugidelig

Vi kender det jo alle sammen. Hvis vi er ødelagte og har ondt i hele kroppen, så har vi reelt set ikke lyst til, at træne næste dag – før smerten/ømheden har fortaget sig. Det er nok svært, at slippe fuldstændig for ømhed når man starter med, at træne – men man kan mindske mængden af smerte.

 

Hvis man træner for hårdt, så er man ødelagt og så er chancen for, at man fortsætter dagen efter, meget lille. Derfor vil man faktisk ødelægge hele den nyvundne rutine for sig selv. I dette tilfælde er det altså bedre, at give sig 60% de første par dage og så langsomt øge intensiteten således, at man netop ikke bliver ugidelig.

 

Kosten

Nu skal man jo tage ét skridt ad gangen. Der er ingen grund til, at gå all-in på både træning og kost på én gang. Det vil selvfølgelig være optimalt, hvis du kan gøre det, men det kan de fleste mennesker ikke.

Så hvis du starter ud med, at træne – så gør det ikke nødvendigvis noget, at du spiser som du plejer – det første stykke tid. Men når rutinen begynder, at blive implementeret, så kan man jo supplere med kosten, så man rigtig kan se de fremskridt man laver – dobbelt så hurtigt.

 

Hvis man har en motionscykel kan man jo placere denne foran fjernsynet eller bruge sin mobiltelefon mens man cykler – det første stykke tid. Her kan du se en serie du følger med i eller tage et spil hjerterfri. Så længe, at du cykler og tiden går – så vil det være effektivt.

 

Så pas på dig selv og start stille og roligt ud.