
I 2017 eksploderede prisen på vanilje. Faktisk var kg. prisen på vanilje en periode højere end prisen på sølv, og selv en high-end is producent som Hansen Is var nødt til offenligt at melde ud at de ikke længere havde mulighed for at anvende ægte vanilje i deres is.
Det er dog de færreste danskere der har sat sig ind i hvor vanilje i praksis er blevet så dyrt, og hvorfor en vaniljestang i en periode var helt oppe at koste omkring 60 kr.
De færreste danskere overvejer nok hvor deres vanilje kommer fra. Til gengæld fik mange danskere nok et mindre chik, da de pludseligt skulle betale omkring 60 kr. for en vaniljestang tilbage i 2017
Bag om prisstigningen på vanilje
Da prisen i 2017 eksploderede på vanilje, var årsagen bag dette ikke grådige vaniljefarmere, men derimod en cyklon, der ødelagde de fleste orkideer, der dyrkede vanilje, så forsyningerne var meget lave i årevis, indtil nye vaniljeorkideer kunne vokse sig store
Ud over at blive brugt til bagning og is, benyttes vanilje også bla. i parfumeproduktion, og det betyder at der er en ret konstant efterspørgsel efter vaniljestænger. Så da udbuddet styrdykkede pga. cyklonen og efterspørgslen forblev høj, resulterede det i rekordhøje markedspriser på vanilje.
Faktisk er priserne steget så hurtigt, at problemet med plyndring på vaniljefarme er så alvorligt, at nogle fattige landmænd er tvunget til at sove på deres marker i månederne op til høsten, og desværre blev flere landmænd dræbt på grund af dette.
Vaniljehistorie og baggrund
De færreste er nok klar over at vanilje vokser på orkideer. Der findes over 25.000 forskellige orkide arter i verden, men kun vanilje orkideen (PLANIFOLIA ‘VANILLEAE/VANILLOIDEAE’) har en frugt med en kommerciel værdi.
Vanilje kommer oprindeligt fra Mexico og bruges til at lave varm kakao. Men mellem 1.600-1.800 år begyndte forskellige opdagelsesrejsende at bringe planter hjem. De kunne dog ikke få det til at bære frugt, fordi bestøvning kræver en helt speciel slags bi, som kun findes i Mexico.
I 1841, på øen Reunion (tidligere “Bourbon”) ud for Madagaskars kyst, fandt den 12-årige forældreløse Edmund Albius endelig en løsning på sit problem. Han fandt ud af, at når en orkidé blomstrer, kan du manuelt bestøve den. Denne 12-årige slavedreng er årsagen til, at 70-80% af vaniljen kommer fra Madagaskar, og “Borubon vanilje” er betegnelsen for Madagaskar vanilje.
I dag skal enhver blomst fortsat håndbestøves, hvilket er en af grundene til, at vanilje ikke kun produceres i Europa eller andre vestlige lande.
Nogle stedsegrønne bønner dyrkes efter bestøvning og plukkes, når de er modne. De skal derefter modnes i 3-4 måneder, 3 gange om dagen i solen, med hver vaniljestang inspiceret og let masseret.
Til sidst sorteres vaniljestænger efter størrelse og farve samt deres vaniljeindhold.
Vanilje og økonomien bag
Selvom mange danskere er chokerede over den høje pris på vanilje, er det kun omkring 100 dollars. 50 ører – 1 kr. for vaniljebonden. En gennemsnitlig vaniljebonde tjener ca. Hans familie betaler 3.000 kr. om året, lige nok til at dække taget over hovedet og mad på bordet. Det betyder, at der ofte ikke er penge til at gå i skole eller investere i produktionen, og et år med dårlig høst kan betyde, at man ikke længere kan købe basale fornødenheder.
Hos Vaniljen.dk sælger vi kun økologisk og fair trade vanilje, og det gør vi for at sikre, at landmændene får mere retfærdigt betalt for deres vanilje. Prisen vi betaler for vanilje betyder faktisk, at landmænd, der forsyner os med vanilje, kan få ca. Deres vanilje er dobbelt så dyrt, hvilket betyder, at de kan få en anstændig løn for at klare sig og stadig have penge til at sende deres børn i skole. Samtidig arbejder vi også sammen med lokale NGO’er om at bygge skoler og andre måder at hjælpe lokalbefolkningen på på vores egen måde.